Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Jolka57 (3485 niezalogowanych)
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
Łyso ci teraz!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
Od sierpnia 2006 r. stosowana jest zasada „jedna osoba, jeden paszport” i nie ma już możliwości wpisania dziecka do paszportu rodzica.

Od 26 czerwca br. dzieci, które dotychczas przekraczały granice na podstawie wpisu w paszporcie rodzica, muszą posiadać własny dokument podróży.

Od tego dnia dzieci muszą podróżować z własnym dokumentem.

Ministerstwo Spraw Wewnętrznych przypomina, że dzieciom do 5 roku życia wydawane są paszporty tymczasowe. Paszporty tymczasowe wydaje w kraju wojewoda, a za granicą konsul. Paszport tymczasowy jest ważny przez okres w nim wskazany, nie dłużej jednak niż przez 12 miesięcy od daty wydania.

.....cytaty ze strony MSW
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
Ministerstwo Spraw Wewnętrznych przypomina, że dzieciom do 5 roku życia wydawane są paszporty tymczasowe. Paszporty tymczasowe wydaje w kraju wojewoda, a za granicą konsul. Paszport tymczasowy jest ważny przez okres w nim wskazany, nie dłużej jednak niż przez 12 miesięcy od daty wydania.

bzdury dzieciom daja paszporty na 5 lat
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
77 Postów

(1011)
Początkujący
Witam... do załatwienia zasiłku potrzeba akt ślubu i akt urodzenia dziecka oczywiscie przetłumaczone na norweski bądz angielski..
Osobne zameldowanie nie stanowi zadnego problemu przynajmniej tak było w moim przypadku...
A paszporty dla dzieci sa juz wydawane na 5 lat od tamtego roku chyba wrzesnia ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
magda leśnicka
(tuusiek)
Wiking
patim napisał:
ktos zapomnial ze w piatki pracuje sie do 12
dowod wystarczy ,,/ale bez poszportu nie otworzy konta w banku/
ile maz jest w Norwegi ze jeszcze nie zlozyl o zasilek
jak dostaniesz laczenie rodzin to bedziesz miala wspolny adres to nie problem
a zasilek i tak wyrownaja wstecz
laczenie rodzin zalatwisz na miejscu maz musi pokazac policji zone i dziecko

daruj sobie tlumaczenia po co przeplacac
wez z USC akty na drukach unijnych daja za darmo

I co? Da się? Da się! - doradzić krótko zwięźle i na temat bez durnych docinek!
Dziękuję za pomoc!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Anna P
(brunette86)
Wiking
Jestem na bieżąco z łączeniem rodzin, więc opiszę jak to wyglądało u mnie.

Najpierw przyjechałam do męża i już tutaj na miejscu na stronie UDI zarejestrowałam się i wypełniłam wniosek o łączenie rodzin.
Wybrałam sobie termin, który chciałam i wydrukowałam cały kwitek z rejestracji.
W wybrany dzień wzięłam:
- paszport mój i męża,
- akt małżeństwa na formularzu unijnym (w Polsce taki poprosiłam i taki mi dano),
- umowę o pracę mojego męża,
- kontrakt na mieszkanie (swoją drogą wcale nie na mojego męża tylko na jego szefa),
- wydrukowany kwitek z internetu.

Poszłam na policję sama, bez mojego męża. O umówionej godzinie już na mnie czekano i zaproszono do pokoju.
Powiedziałam o co chodzi. Pan popatrzył tylko na paszport mój, sprawdził czy dobrze wypełniłam wniosek w internecie,
przekserował paszporty i wydrukował registreringsbevis i wręczył do rąk własnych.
Później z tymi samymi dokumentami udałam się do Skatteetaten, wypełniłam wniosek, pokazałam te same dokumenty.
Pani powiedziała, że do 3 tygodni dostanę numer personalny.
Podkreślam, że wszystko załatwiałam sama i nikt nawet nie sprawdził mojego adresu w Polsce.

Jeśli chodzi o inne Twoje pytania to raczej bez paszportu się nie obejdzie z przelotem dziecka.
Owszem Ty możesz na dowód, ale dziecko dowodu nie ma i musi mieć jakiś dokument.

Z zasiłkami na dzieci to tyle się orientuję, że Wam przysługuję.
Moja koleżanka miała taką sytuację i nie pobierała zasiłku, a też z mężem mieli inne zameldowanie.
Po bliższym zainteresowaniu się sprawą okazało się, że im przysługuje.
Najlepsze jest to, że w Skatteetaten powiedziano im, że nie przysługuje.
Wynajęła firmę i pieniądze dostała bardzo szybko.
Jakie dokumenty są potrzebne to nie mam pojęcia, ale na 100% muszą być przetłumaczone na norweski lub angielski.
Na przykład akt urodzenia dziecka.
Wystarczyło, że wynajął do tego firmę i kasę dostał
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
magda leśnicka
(tuusiek)
Wiking
1011 napisał:
Witam... do załatwienia zasiłku potrzeba akt ślubu i akt urodzenia dziecka oczywiscie przetłumaczone na norweski bądz angielski..
Osobne zameldowanie nie stanowi zadnego problemu przynajmniej tak było w moim przypadku...
A paszporty dla dzieci sa juz wydawane na 5 lat od tamtego roku chyba wrzesnia ...

Z kwestią zameldowania mi ulżyło - nie muszę na wariata zmieniać meldunku i dowodu os.
A z paszportem rozchodziło się o to, że dowód dziecka tylko posiadamy, a paszportu już i tak nie wyrobimy bez ojca.

Dzięki!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
magda leśnicka
(tuusiek)
Wiking
brunette86 napisał:

Najpierw przyjechałam do męża i już tutaj na miejscu na stronie UDI zarejestrowałam się i wypełniłam wniosek o łączenie rodzin.
W wybrany dzień wzięłam:
- paszport mój i męża,
- akt małżeństwa na formularzu unijnym (w Polsce taki poprosiłam i taki mi dano),
- kontrakt na mieszkanie (swoją drogą wcale nie na mojego męża tylko na jego szefa),

Poszłam na policję sama, bez mojego męża. O umówionej godzinie już na mnie czekano i zaproszono do pokoju.
Powiedziałam o co chodzi. Pan popatrzył tylko na paszport mój, sprawdził czy dobrze wypełniłam wniosek w internecie,
przekserował paszporty i wydrukował registreringsbevis i wręczył do rąk własnych.
Później z tymi samymi dokumentami udałam się do Skatteetaten, wypełniłam wniosek, pokazałam te same dokumenty.
Podkreślam, że wszystko załatwiałam sama i nikt nawet nie sprawdził mojego adresu w Polsce.

Jeśli chodzi o inne Twoje pytania to raczej bez paszportu się nie obejdzie z przelotem dziecka.
Owszem Ty możesz na dowód, ale dziecko dowodu nie ma i musi mieć jakiś dokument.

Moja koleżanka miała taką sytuację i nie pobierała zasiłku, a też z mężem mieli inne zameldowanie.
Jakie dokumenty są potrzebne to nie mam pojęcia, ale na 100% muszą być przetłumaczone na norweski lub angielski.

Super, dzięki za odp.
Nasz Franek dowód posiada więc powinno być ok.
Czy orientujesz się jaka firma jej to załatwiała??

Pozdr.!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
Janek12 napisał:
Gdzie w nowych dowodach, pisze że mam dziecko?
Nie pisze!!!!
Dziecko ma mieć paszport.
Dzieciom nie wydaje się dowodów!!!

dzieci moga otrzymac dowod osobisty ( sam corce zalatwialem w PL ) .....

i jak najbardziej paszport, paszport tymczasowy ( na 1 rok ) wydaje ambasada RP w Oslo dzieciom urodzonym w NO, nastepny paszport jest juz " normalnym" paszportem na 5 lat, ktorym mozna zalatwic w PL albo w NO, ale w NO trzeba juz przedstawic akt urodzenia z PL. Na tymczasowy czeka sie ok tygodnia, jest robiony na miejscu, natomiast na "normalny" 5cioletni czeka sie ok 5 tyg poniewaz jest robiony w PL......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
tuusiek napisał:
brunette86 napisał:

W wybrany dzień wzięłam:
- paszport mój i męża,

Super, dzięki za odp.
Nasz Franek dowód posiada więc powinno być ok.
Czy orientujesz się jaka firma jej to załatwiała??

Pozdr.!

nie bierz zadnej firmy, skasuja cie 1000 kr albo wiecej, idziesz do nav-u, wypelniasza 1 ( JEDEN !!!! ) formularz...i tyle......

...a jezeli juz bardzo chcesz wynajac firme to poswiece sie i zalatwie to za ciebie, oplata "pińcet krunorów" + "mums" oczywiscie, jak firma to firma, jak firma to "mums"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok